Brandweerduiker A2                                               

BC-opleidingen verzorgt de specialistische leergang Brandweerduiker voor alle veiligheidsregio’s. Als brandweerduiker word je ingezet als reddingsduiker of veiligheidsduiker (reserveduiker). Binnen de duikploeg ben je verantwoordelijk voor de operationele ondersteuning bij waterongevallen en werk je samen met de bemanning van de tankautospuit. Daarbij volg je vaste procedures.

  

Bekijk hier een demo van de opleiding in onze digitale leeromgeving. 

 

Theorie 
Tijdens de opleiding leer je vakbekwaam handelen en veilig samenwerken in de duikploeg. De theorie leer je in de landelijke ELO van het CI-NIPV. Daarnaast krijg je toegang tot de vragenbank in onze MemoTrainer app om de theorie meer te oefenen. De MemoTrainer zorgt ervoor dat je de theorie langer en beter onthoudt. Na de opleiding blijft deze nog tot een jaar toegankelijk voor extra oefening op ingestelde momenten. Zo blijft de beginnende duiker in het eerste ervaringsjaar geprikkeld met vragen over de duiktheorie.

Praktijk
De praktijk leer je in ons opleidingscentrum aan het Markermeer met duiktoren en duikput, of op verzoek op locatie in de regio. In de duikopleiding leer je op veilige en verantwoorde wijze optreden tijdens spoed en niet-spoedeisende situaties. In de laatste fase “buitenwater” worden scenario’s ingericht waarin je ervaring opdoet met tijdsdruk, stress en onverwachte complicaties. Tevens leer je duiken met het Oppervlakte Lucht Voorziening (OLV) duiksysteem. 

Portfolio
Gedurende de opleiding wordt je geobserveerd en krijg je feedback op houding en gedrag. De feedback is gebaseerd op de competenties uit het kwalificatiedossier Brandweerduiker van de CI-NIPV. De samenhang tussen de onderdelen vormt de basis voor het portfolio.

Aanmelden (voltijd/deeltijd)

De leergang Brandweerduiker is voltijd en deeltijd te volgen. Neem contact met ons op om in te schrijven voor de leergang Brandweerduiker of een opleiding op maat te bespreken.

Telefoon: +31 (0) 228 722 420
E-mail: info@bc-opleidingen.nl  

Opleidingsagenda

Kijk hier voor de startdata van de leergang Brandweerduiker.

Toelatingseisen

  • Een minimum leeftijd van 18 jaar.
  • Beschikken over minimaal VMBO werk- en/of denkniveau.
  • Een geldige duikmedische keuring.

Opleidingsduur

  • Online zelfstudie: ca. 40 uur
  • Praktijkopleiding: 4 weken en 2 dagen
  • Examens:
    - 1 Duiktoren examen (binnenwater examen)
    - 1 Simulatie van optreden bij waterongevallen (buitenwater examen)
    - 2 Theorie-examens (CI-NIPV & SWOD)

Certificering

Het theorie-examen en de proeve van bekwaamheid A2 wordt afgenomen door de Certificerende Instelling (CI). Na het met goed gevolg afleggen van het examen ontvang je via de CI-NIPV een certificaat. De kosten voor het examen worden door de CI-NIPV bepaald en apart in rekening gebracht.

   

Training in de waterongevallenwagen